Top

Leefregels

Maagklachten in het algemeen zijn vervelende klachten die een grote impact kunnen hebben op de kwaliteit van het leven. Gelukkig verdwijnen de meeste maagklachten uit zichzelf na enkele dagen, soms weken.

Als u last heeft van maagklachten, of wanneer u regelmatig last heeft van zuurbranden dan zijn er een paar dingen die u zelf kan proberen:

- Probeer voedingsmiddelen die vaak klachten geven te vermijden (alcohol, vet eten, veel koffie).
- Eet geen grote maaltijden voor het gaan liggen.
- Stop met roken
- Als u overgewicht heeft, probeer af te vallen.
- Vermijd strakke kleding die op uw buik drukt.
- Verhoog het hoofdeinde van uw bed bij nachtelijke klachten.

 
 

Vrij verkrijgbare medicijnen bij de apotheek

Bij de apotheek zijn veel verschillende middelen vrij verkrijgbaar om klachten van brandend maagzuur af te laten nemen. Bekende voorbeelden zijn "Antagel", "Rennie" of "Gastilox". Deze middelen neutraliseren het maagzuur en hebben verder geen effecten op het lichaam. De maag blijft echter zuur aanmaken wat ervoor zorgt dat deze middelen maar een paar uur werken.

Deze middelen werken vaak uitstekend wanneer iemand zo nu en dan last heeft van zuurbranden. Gebruik de vrij verkrijgbare medicijnen niet langer dan twee weken achter elkaar. Als na de twee weken de klachten er nog zijn of terug komen, maak dan een afspraak bij uw huisarts.


Zuurremmers via de huisarts of specialist

Wanneer het zuur zorgt voor aanhoudende klachten, dan is een zuurremmer wellicht het beste medicijn. Zuurremmers zorgen ervoor dat de maag veel minder maagzuur aanmaakt. Een bekend voorbeeld van een zuurremmer is "Pantozol". 

Vaak wordt gestart met een kuur van enkele weken om de maag tot rust te laten komen. Na deze kuur zal worden gekeken of de maagzuurremmers gestopt kunnen worden. Als de zuurbranden na het stoppen direct weer terug komen is een langdurige behandeling met maagzuurremmers de oplossing.

Wanneer een kuur niet werkt zal eerst worden gekeken of een hogere dosering of een ander middel beter werkt.


Zuurremmers voor reflux?

Als de zuurbranden worden veroorzaakt door een middenrifbreuk dan zal de medicatie ervoor zorgen dat de maaginhoud niet meer zuur is. De zuurbranden zullen afnemen en de maag en slokdarm komen tot rust. De niet zure maaginhoud kan alleen nog steeds vrij de slokdarm instromen. Het komt dan ook regelmatig voor dat de zuurbranden verdwijnen, maar dat de oprispingen van maaginhoud naar de keel blijven bestaan. 

Wanneer medicatie onvoldoende verbetering geeft, of wanneer iemand veel last heeft van (niet zure) reflux dan kan een operatie overwogen worden.