Top

Het doel van de operatie

De antireflux operatie is er op gericht om het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm te voorkomen. Bij deze ingreep wordt de overgang van de slokdarm naar de maag versterkt zodat de maaginhoud moeilijker terug kan stromen naar de slokdarm.

Ook wordt tijdens de operatie gekeken of de opening in het middenrif waar de slokdarm door loopt wel klein genoeg is. Als er sprake is van een middenrifbreuk of verplaatsing van de maag naar de borstkas, dan wordt dit direct ook verholpen.


Het te verwachten resultaat

Iedereen is uniek en de uitkomst van een operatie is nooit te voorspellen of te garanderen. Naar iedereen gekeken is het resultaat bij ongeveer 93% goed en kan alle medicatie gestaakt worden. Een klein deel hiervan houd nog milde klachten die goed onder controle zijn met medicatie.

Bij een klein aantal heeft de operatie amper tot geen effect of zijn de zuurbranden vervangen door andere klachten zoals aanhoudende slikklachten. Soms is hiervoor een tweede operatie nodig om dit te herstellen.


Wat wordt er gedaan?

Vroeger werden deze operaties gedaan via een grote snede in de buik. Tegenwoordig wordt de ingreep gedaan via laparoscopie (kijkoperatie). Bij de kijkoperatie worden een aantal kleine openingen in de buik gemaakt van ongeveer 1cm. Via deze openingen worden de camera en instrumenten in de buikholte gebracht.

Eerst wordt de maag en het middenrif in beeld gebracht. Als de maag richting de borstkas is gegleden dan wordt deze weer naar beneden gebracht. De opening in het middenrif wordt met een paar hechtingen kleiner gemaakt (wanneer nodig) waarna de overgang van de slokdarm naar de maag wordt versterkt.

Voor het versterken van de slokdarm-maag overgang zijn een aantal verschillende operatietechnieken. Bij vrijwel alle technieken wordt de bovenkant van de maag los gemaakt van alle omliggende weefsels (onder andere de milt) en voor- of achterlangs de slokdarm gevouwen. Dit noemen we een fundoplicatie.

We versterken de overgang meestal met een Toupet (gedeeltelijk achterlangs) of Dor (gedeeltelijk voorlangs) fundoplicatie. 

Door het vouwen van de maag wordt de druk van buitenaf verhoogd bij de slokdarm-maag overgang waardoor de maaginhoud moeilijker kan terugstromen richting de slokdarm. Dit alles wordt gedaan zonder de maag of slokdarm te openen.

Wanneer vooraf bekend is dat de hele maag in de borstkas zit of als er een zeer groot gat in het middenrif zit dan wordt gebruik gemaakt van de da Vinci operatierobot


Waar moet u rekening mee houden?

Voor de operatie
Houdt er rekening mee dat u nuchter moet zijn om de operatie te ondergaan. Doorgaans mag u vanaf middernacht, de avond vóór uw operatie niets meer eten. U mag nog wel kleine beetjes water of thee (zonder melk) drinken en uw medicatie innemen. Ook wordt roken voor de operatie afgeraden in verband met de narcose.

Als uw buik erg behaard is verzoeken wij u een paar dagen voor de operatie deze met een tondeuse te scheren. Zorg ervoor dat hierbij geen wondjes ontstaan.

De operatie
Helaas is geen enkele operatie zonder enig risico. Gedurende de operatie kan door het vastpakken en manipuleren van de maag of slokdarm een klein gaatje ontstaan. Dit kan eenvoudig direct worden gerepareerd en zal u niets van merken.

Soms als de maag in de borstkas heeft gezeten blijft een lege ruimte over wanneer de maag is terug geplaatst in de buikholte. Deze ruimte kan na de operatie zich gaan vullen met vocht en gaan ontsteken. 

Na de operatie
Door de operatie wordt de maag gemanipuleerd. Hierdoor raakt deze altijd iets gekwetst waardoor een vochtophoping (oedeem) kan ontstaan. Als ook de opening in het middenrif is verkleind kan dit kan ervoor zorgen dat de eerste weken na de operatie enige slikproblemen ontstaan. Het lichaam heeft enige tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Dit duurt meestal twee tot acht weken. Vaak zijn deze klachten van korte duur. 

Ook hebben veel mensen last van pijn in de schouders. Dit komt doordat de buik is opgeblazen met koolzuurgas tijdens de operatie. Dit kan een zenuw prikkelen die naar de schouder loopt die vervolgens pijn aangeeft. Deze schouderpijn is na enkele dagen verdwenen.

Dieet
Na de operatie zal u eerst vloeibaar voedsel aangeboden krijgen. Wanneer dit goed gaat kan u langzaam uitbreiden naar meer en grotere maaltijden. In principe mag u alles weer eten. U hoeft niet (langer) bepaald voedsel te vermijden. Wel wordt geadviseerd om in het begin kleine zachte maaltijden te nemen en deze goed te kauwen. Het is verstandiger om de eerste maanden 6x een kleine maaltijd te nemen dan 3x een grote.

In het ziekenhuis
Gedurende de opname zijn altijd de algemene risico's aanwezig zoals een ontsteking van de wonden of een trombosebeen. Gelukkig is het herstel over het algemeen zeer voorspoedig doordat de operatie via een kijkoperatie is verricht. Soms kan de operatie in dagbehandeling (zelfde dag weer naar huis) maar meestal verblijft u één tot twee dagen in het ziekenhuis.

Thuis
De eerste drie maanden mag u niet te zwaar tillen (maximaal 10kg) om het lichaam goed te laten herstellen. Verder zijn er geen beperkingen.