Top

Dagelijkse activiteiten

Het grootste gevolg van aanhoudend brandend maagzuur is de impact op de kwaliteit van leven. Omdat de klachten vaak 's nachts erger zijn hebben veel mensen een slechte nachtrust en is plat liggen bijna onmogelijk. Tuinieren en andere activiteiten waarbij veel gebukt wordt is vaak ook lastig. Ook bij sociale activiteiten en bijvoorbeeld bij sporten worden veel mensen door de zuurklachten beperkt.


de slokdarm

Wanneer de slokdarm langdurig in aanraking komt met maagzuur raakt deze eerst geïrriteerd. Dit geeft onder andere pijnklachten. Als dit maar lang genoeg door gaat ontstaat een forse ontsteking. Dit kan zorgen voor (blijvende) verlittekening waardoor de slokdarm vernauwd kan raken. Door deze vernauwing treden slikklachten op en kan voedsel blijven steken.

 
Gezonde slokdarm

Gezonde slokdarm

Fors ontstoken slokdarm

Fors ontstoken slokdarm

 

De ernst van de klachten is niet een goede voorspeller voor schade aan de slokdarm. Sommige mensen hebben zeer veel klachten met slechts wat irritatie, een ander kan vrijwel geen klachten hebben terwijl de slokdarm zeer ernstige ontstoken is. Mede om deze reden is het zeer raadzaam om bij langer bestaande klachten altijd een (huis)arts te bezoeken.

Een ander effect van langdurige blootstelling op de slokdarm is dat het slijmvlies gaat veranderen en meer gaat lijken op dat van de dunne-darm. Wanneer dit is gebeurd noemen we dat een Barrett slokdarm. Deze verandering zelf geeft geen klachten en ook het hebben van dit nieuwe slijmvlies merk je niet. Wat belangrijk is, is dat dit Barrett-slijmvlies verder kan doorontwikkelen naar slokdarmkanker. Dit komt gelukkig maar zelden voor.