Top

Wat is robotchirurgie?

Da Vinci is een robot, maar kan niet zelfstandig functioneren. De robot wordt aangestuurd door de medisch specialist. Met zijn vingers bestuurt de specialist de robotarmen op afstand. Het blijft dus mensenwerk. De operatierobot geeft de specialist meer bewegingsvrijheid en nauwkeurigheid. De arts ziet het operatiegebied bovendien vergroot en driedimensionaal en kan zo met ongekende precisie opereren. Zijn team staat aan de operatietafel en assisteert waar nodig bij de operatie. Dit levert een uiterst nauwkeurige manier van werken op, ook bij complexere operaties.

 
©Intuitive Surgical

©Intuitive Surgical

©Intuitive Surgical

©Intuitive Surgical

 
©Intuitive Surgical

©Intuitive Surgical

De robot
Hier ziet u de operatierobot met zijn vier werkarmen, waarmee hij de kijkinstrumenten vasthoudt en bestuurd.

Het brein
Dit wordt de robot console genoemd. Dit is de werkplek van de chirurg. Hier krijgt hij zijn 3D beeld van het operatiegebied en bestuurt hij de robot. 

De chirurg heeft controle
De operatierobot doet niets uit zichzelf. De chirurg moet zelf met zijn eigen handen alle bewegingen maken die de robot vervolgens in het lichaam nabootst.


Voordelen van robotchirurgie

Het grootste voordeel van de robot chirurgie is dat de chirurg in ontspannen houding met grote nauwkeurigheid in zeer kleine moeilijk benaderbare ruimtes kan werken, zoals het diepe bekken, de koepel van het middenrif of de borstholte. De instrumenten van deze kijkoperatie zijn uitgerust met kleine polsgewrichtjes aan het uiteinde, waardoor in een kleine ruimte alle bewegingsvrijheid bestaat. De chirurg heeft op zijn werkstation 3D high definition ingezoomd beeld van een camera die hij zelf makkelijk kan bedienen. De robot filtert eventuele menselijke tremoren en geeft de chirurg een extra arm, waardoor hij zichzelf beter kan assisteren.  

©Intuitive Surgical

©Intuitive Surgical

©Intuitive Surgical

©Intuitive Surgical

©Intuitive Surgical

©Intuitive Surgical

De robot maakt gebruik van verschillende kleine instrumentjes met polsgewrichtjes, zodat deze optimaal in alle richtingen kunnen bewegen. 

De robot geeft de chirurg een extra werkarm en geeft de mogelijkheid zelf de camera te bedienen. 

Doordat de robot met kleine kijkinstrumentjes werkt, zijn de operatiewondjes klein, waardoor u weer sneller op de been bent.


Wij zijn overtuigd van de meerwaarde voor patiënten van deze innovatieve techniek op basis van eigen ervaringen, onderzoek uit de in de VS en elders in Europa. Ook zijn we van mening dat de aanschaf van innovatieve apparatuur bijdraagt aan betere zorg voor de patiënt, die bovendien leidt tot lagere kosten als gevolg van kortere opnameduur en geringer risico op complicaties achteraf.
— prof. dr. I.A.M.J. Broeders